11 februari 2012 | Geen reacties

Rickie, mijn dochter van 16, kijkt naar de homepage van onze website en leest: Het mooiste dat je kunt worden, is jezelf. “Dat klinkt waar, maar als je er even over nadenkt, is het ook raar. Iedereen is toch zichzelf?”

“Natuurlijk ben je gewoon jezelf, met al je leuke en minder leuke eigenschappen. Maar een deel van jezelf wordt gevormd door verwachtingen. Zo kwam ik er op een goed moment achter dat de rol van “de ideale collega/dochter/moeder/vriendin, die altijd en overal voor iedereen klaar staat” niet aansloot bij mijn authentieke zelf. Het ging eerder ten koste van mezelf, waardoor ik niet meer werkelijk behulpzaam en geïnteresseerd kon zijn. Het voelde steeds meer aan als de verkeerde jas, die vaker niet dan wel paste.

Om mijn pure ik te ontdekken, moest ik mezelf losmaken van de vele rollen die ik speel – vrolijke moeder, sterke echtgenoot, macha en vele anderen. Ik ontdekte mijn vaste overtuigingen en ik wist waar ik ze had opgedaan.
Toen ik dit besefte, was het voor mij vrij gemakkelijk om de klerenkast van jaren eens grondig op te ruimen. Alle ideeën die ik had over mezelf, veelal opgelegd door anderen, werden tegen het licht gehouden en bekeken. Hoe groter de neiging om “ja, maar” te zeggen bij het voorstel om het kledingstuk weg te gooien, hoe zekerder ik wist dat het weg moest. “Ja, maar”, werd vooral ingegeven door mijn angst voor afkeuring door mijn omgeving.

Ik zat niet alleen voor die klerenkast. De positieve invloed van mensen die mij hebben gesteund, zonder oordelen, met een rotsvast vertrouwen en gewoon door er te zijn, hebben enorm geholpen bij het maken van soms moeilijke keuzes.

Mijn leven is compleet veranderd. Ik ben weer zelf achter het stuur gaan zitten en ik bepaal welke kant ik opga. Ik focus op de dingen die mij gelukkig maken, omdat ik ze goed kan en omdat ze mijn interesse hebben. Ik help nog steeds heel veel mensen, maar zeg “nee”, als mijn innerlijke stem dat zegt.”

Rickie kijkt me aandachtig aan en lacht: “ik vind jou mooi als jij jezelf bent!”

Joke Norendaal

Laat een reactie achter

*