13 februari 2012 | 1 reactie

Werken is voor mij a way of life. I just love it! Maar voor één ding laat ik het werk met plezier even liggen: skiën!!

Na jaren tobben met skischoenen die aan alle kanten klachten veroorzaakten, was de tijd rijp voor een professioneel advies. Ik kwam bij een echtpaar terecht, dat al meer dan 20 jaar een speciaalzaak in wintersportartikelen runt. Mensen met ervaring, veel kennis en passie voor hun werk. Mijn skischoenen bleken te groot en mijn voeten bleken niet “problematisch”, zoals ik ze zelf al had bestempeld. De dochter kwam uit school en hielp direct mee in de zaak, zo gaan die dingen.

We raakten aan de praat. Dochter, eerstejaars student aan de Hogeschool Utrecht: “Ja, het is wel aardig, alleen de meeste lessen zijn niet echt de moeite waard om naar toe te gaan: tijdverspilling. Docenten lezen een PowerPoint voor. Ze vertellen niets anders dan al in het boek te lezen valt. Kan ik net zo goed thuis blijven om zelf het boek te lezen en de PowerPoint te bekijken op N@tschool. Mag ik natuurlijk niet van mijn ouders. Zij betalen de opleiding niet om mij thuis te laten meewerken in de winkel. De meeste van mijn vrienden zijn er nu al klaar mee. Ze hebben dat Hbo-papiertje nodig, dus gaan die 4 jaar uitzitten. Maar wel op hun eigen manier.”

Nu ken ik mensen die wel les kunnen geven met behulp van een PowerPoint. Zij  weten een goede balans te vinden tussen reeds bekende en nieuwe informatie en hebben interactie met het publiek. Ook gebruiken ze sprekende voorbeelden, humor en vertellen ze met enthousiasme over het onderwerp. Het verschil zit hem erin dat deze mensen ook zonder hulpmiddel als bij voorbeeld PowerPoint een groep mensen kunnen boeien.

En daar raken we de kern van het probleem. Al die mensen die “PowerPoints klikken”, zonder persoonlijke presentatievaardigheden, lijken zich achter een hulpmiddel te verschuilen en slaan de plank mis.

De dochter spreekt namens heel wat Hbo-studenten. Jammer voor de studenten én de betreffende docenten. Want presenteren kan je leren. Maar het liefst eerst zonder hulpmiddelen. Focus op je doelgroep, je verhaal en je stemgebruik. En niet te vergeten je mimiek en uitstraling. Veel oefenen en liefst voor de camera, zorgt voor snelle vooruitgang en resulteert vaak in liefde voor het spreken.

Terwijl mijn skischoenen veel pijn veroorzaakten en ik met vette watten, piepschuim en zelf uitgesneden gaten in mijn schoenen tobde, kreeg ik weldra minder plezier in het skiën. Ik bleef zelfs wel eens een ochtend thuis. Net zo belangrijk als goed zittende skischoenen zijn voor skiplezier, zijn docenten die goed kunnen presenteren een voorwaarde voor gemotiveerde studenten!

Joke Norendaal

 

Een reactie to “PowerPoint vervangt docent”

  1. Dat herken ik maar al te goed! Zelf geef ik steeds vaker presentaties over hartcoherentie, een manier om je energiek te voelen, bij jezelf te blijven en op ieder moment te kunnen schakelen naar rust, balans en welbevinden mocht je dat kwijt zijn. In de essentie gaat het over adem en en een een hart-gevoel. Het is een manier waar 20 jaar wetenschappelijke onderzoek naar is gedaan die heel interessant is en voor iedereen begrijpelijk uitgelegd kan worden aan de hand van een…. power point presentatie. Maar het paste me niet : Hoe houd ik de presentatie levendig en integreer ik de praktische oefeningen in dit wetenschappelijk verhaal, zodat mensen met inzicht en een hartgevoel, enthousiast weer naar huis gaan ? Hoe vind ik hierin mijn eigen stijl ? De workshop Puur Profileren waar we met camera werkten en met schilderen en waar je je eigenheid in het presenteren leert ontdekken bood uitkomst. In 2 compacte dagen leerde ik zoveel dat ik nu de power point gebruik als ondersteuning, omdat sommige plaatjes nou een maal handig zijn, maar ik kies ze zelf in het moment zodat ze aansluiten bij het verhaal. Ieder publiek is anders en nu kan ik iedere presentatie op maat maken: Ik werk er met veel plezier aan, ben me bewust welke van mijn eigenschappen mijn presentatie verrijken en welke ik beter niet in kan zetten, ik kijk uit naar de presentatie en voel me er zeker bij! Zo gaat presenteren puur en vanuit het hart, echt een feestje ! ‘PUUR’ zou in iedere docenten opleiding een plek moeten krijgen, boeiend lesgeven is wellicht een gave maar ik heb de ervaring dat je het onder deskundige begeleiding kunt leren!!

    met dank aan Joke,

    Erna Kraak

    ()

Laat een reactie achter

*